Фітосанітарні та ветеринарні сертифікати для експорту зерна в країни ЄС зараз не потрібні

Уряд України надав роз’ясненя стосовно належного оформлення відповідних дозвільних документів при здійсненні імпорту/транзиту зернових на ринки держав-членів Європейського Союзу.

На сьогодні, відповідно до Повідомлення Європейської комісії щодо Шляхів солідарності Україна–ЄС, законодавство ЄС не вимагає жодних ветеринарних чи фітосанітарних сертифікатів, як для імпорту зерна, так і для транзиту через країни ЄС.

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

«В якості реалізації заходу національної програми контролю держави-члени ЄС можуть брати зразки з метою верифікації відповідності з вимогам ЄС щодо імпорту та присутності на національному ринку. Водночас, такі контрольні дії повинні базуватись на аналізі ризиків, бути пропорційними та не дискримінаційними», — інформує пресслужба.

Єврокомісія зазначає що наразі, на жаль, такі перевірки можуть тривати декілька днів та мати відмінності в залежності від пунктів пропуску та держав-членів ЄС. Також ЄК привертає увагу, що затримки не тільки створюють перешкоди швидкому перевезенню вантажів, а й несуть додаткові витрати для трейдерів і транспортних операторів.

Мінагрополітики зазначає: у разі наявності підтверджених фактів, пов’язаних із неправомірними затримками при імпорті/транзиті зернових на ринки держав-членів ЄС потрібно невідкладно інформувати Мінекономіки.