Світ не може компенсувати відсутність українського зерна — Нероба

Вакуум за відсутності українського зерна ніхто не перекриє. Навіть «з миру по нитці» не назбирається 25 млн т зерна, які застрягли в Україні. Якщо ситуація з морпортами в Україні не вирішиться, то наступної зими буде велика криза. 

Про це розповіла менеджер з розвитку бізнесу Maxigrain Олена Нероба в матеріалі Latifundist.com «Пшенична українська «рана» в світовому експорті зерна: хто стане «пластирем».

«Всі потрошку щось купують, але це не вихід. Тому, думаю, з лютого 2023 р. почнеться халепа. Бо в Європі вже почалася посуха, врожай буде на рівні середнього за останні 5 років. Минулорічних рекордів чекати не варто. Франція виглядає поганенько, Румунія — на рівні середнього. Америка має найгірший стан зимових посівів за останні 5 років. Китай — погано, все погоріло», — каже вона.

Зараз імпортери шукають заміну українській пшениці. Єгипет веде переговори з Казахстаном, Францією та Аргентиною, та збирається закупати зерно в Індії. Другим за обсягом покупцем української зернової є Індонезія — її частково закриває Австралія. Туреччина, за словами Олени Нероби, потроху купує у росії, Аргентини, пробували імпортувати в Індії.

«Та не на всіх гравців «лавки запасних» можна надовго розраховувати. Наприклад, Аргентина та Бразилія можуть стати тимчасовим «пластирем», бо нерідко є нетто-імпортерами пшениці. Тобто можуть скористатись перевагами ціни, але не системно експортувати», — йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, в УЗА прогнозують, що загалом за сезон Україна експортує 47 млн т зерна.