Бізнесу необхідно вибудовувати нові логістичні ланцюги експорту через кордони з ЄС — думка

Бізнесу необхідно вибудовувати нові логістичні ланцюги для експорту українських вантажів через всі наявні 13 переходів на кордоні з ЄС. Фактично сьогодні всі вантажопотоки плануються в напрямку портів Гданськ (Польща) і Констанца (Румунія). На жаль, європейська залізнична інфраструктура не дозволяє привезти максимальні обсяги українського вантажу в ці два пункти призначення.

Таку думку висловив заступник директора департаменту комерційної роботи «Укрзалізниці» Валерій Ткачов, пише «‎АПК-Інформ». ‎

Валерій Ткачов вважає, що українським компаніям треба укладати договори перевалки зерна з 5-10 морськими портами, тоді перевізникам в Польщі, Румунії, Словаччині, Угорщині і т.д. буде простіше розподілити обсяги по своїй інфраструктурі.

«Тому, чим більше точок вивантаження і портів в Європі ми задіємо, тим легше буде нашим партнерам вибудувати логістичні ланцюги і обробити більший вантажопотік. УЗ, зі свого боку, підведе до кордону на 13 прикордонних переходів необхідну кількість вагонів. Ми тепер чекаємо з боку партнерів і бізнесу на вирішення цих питань», — говорить Валерій Ткачов. ‎

Він зазначає, що також необхідно будувати додаткові перевантажувальні термінали з обох сторін кордону. Ці вкладення в інфраструктуру і рухомий склад дозволять реально наростити пропускну здатність прикордонних портів.

Нагадаємо, 4 травня «Укрзалізниця» запровадила ряд конвенцій на перевезення до Молдови, Румунії та Угорщини.