Відновлення експорту через порти можливе лише після перемоги України та розмінування — думка

Відновити експорт української сільськогосподарської продукції через порти Чорного моря можливо лише після перемоги України у війні, а також, коли буде забезпечена безпека судноплавства та розмінована акваторія.

Про це заявив очільник Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко.

«Одним із пунктів та головною гарантією для відновлення судноплавства є ненапад на судна, що будуть йди з портів Одещини. І розблокування портів навряд чи може бути окремою частиною загального регулювання конфлікту. Наші портовики зможуть нормально почати працювати лише тоді, коли наші військові скажуть, що це безпечно, а поки що такого сказати не можна», — розповів Марченко на робочій зустрічі з виконавчим директором Всесвітньої продовольчої програми ООН Девідом Бізлі.

За даними ОВА, через блокаду портів у Чорному морі найбільші порти «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний», на які припадало понад 85% морського вантажообігу, не виконують морських операцій. У портах та кораблях на рейді сотні тисяч тонн різних вантажів. Лише частину вдалося вивезти автотранспортом і залізницею.

Нагадаємо, російські війська почали обстрілювати залізничну інфраструктуру, щоб перешкодити експорту з України та зупинити забезпечення необхідними речами східні регіони України.