Заблоковані в Чорному морі цивільні судна не скористалися російським гумкоридором

Жодне іноземне цивільне судно, заблоковане росією в Чорному морі, не скористалося оголошеним російськими військовими гуманітарним коридором.

Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

Російські військові кораблі перекрили усі водні шляхи в Азовському і північно-західній частині Чорного моря. Протягом всього цього часу близько 100 торгових іноземних суден залишаються заблокованими в Чорному морі.

З 24 березня 2022 року міжнародним каналом зв’язку та безпеки мореплавства військовий корабель російського флоту звернувся до всіх суден, заблокованих в портах України, із пропозицією вийти гуманітарним коридором.

«Звертаємо увагу, що ніякими домовленостями на міжнародному рівні проголошений росією гуманітарний коридор не підтверджений, не гарантований. А довіра «добрим намірам» країни, яка зухвало порушує міжнародне морське право, може стати фатальною — призвести до знищення суден та загибелі екіпажів», — розповіли у Держприкордонслужбі.

У відомстві зазначають, що під виглядом гуманітарної місії, російський військовий флот намагається створити для себе «живий щит» з цивільних суден для подальшого безкарного обстрілу України.

«Розуміючи це і дослухаючись рекомендацій української сторони, на сьогодні жодне іноземне судно не пристало на пропозицію агресорів», — додали у Держприкордонслужбі.

Нагадаємо, Запорізька обласна прокуратура почала досудове розслідування у кримінальній справі щодо ймовірного викрадення російськими окупантами торгових суден з українським зерном із Бердянського порту.