Прокуратура розслідує зникнення з порту Бердянськ суден з українським зерном

Запорізька обласна прокуратура почала досудове розслідування у кримінальній справі щодо ймовірного викрадення російськими окупантами торгових суден з українським зерном із Бердянського порту.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

«За даними слідства, представники збройних сил країни-агресора із загрозою застосування насильства захопили 5 морських суден, що стояли в порту міста Бердянськ. Судна були завантажені українським зерном», — йдеться у повідомленні.

Якщо факт викрадення суден російськими військовими доведуть, то їм загрожує позбавлення волі на строк від 8 до 15 років.

Нагадаємо, раніше голова Запорізької ОВА Олександр Старух заявив про зникнення з Бердянського морського порту п’яти суден, завантажених кількома десятками тисяч тонн зерна.

З тимчасово окупованого Бердянського порту 16 березня на рейдову стоянку біля входу в Керченську протоку прибули 5 суховантажів. На момент початку війни в Україні, 24 лютого, судна перебували у Бердянському порту. Війська окупантів зайшли до Бердянська 27 лютого. Після захоплення порту на суховантажах відключили передавачі AIS. У вівторок, 15 березня, близько 19:00 судна вийшли з Бердянського порту.

Видання Порти України, посилаючись на дані сервісу Marine Traffic, повідомляють, що станом на ранок середи, 23 березня, судна все ще перебувають на рейді біля Керченської протоки. Також біля входу до Керченської протоки перебувають захоплені росіянами в Бердянському морському порту судна днопоглиблювального флоту АМПУ.