Для налагодження експорту української олії до ЄС може знадобитися декілька місяців

Для того, щоб налагодити експорт української олії до ЄС, може знадобитися 1-2 місяці. Однак до кінця цього сезону Україна зможе експортувати не більше 3,5 млн т соняшникової олії. Ймовірно це буде найнижчий показник останніх сезонів.

Про це повідомляє «АПК-Інформ».

За оцінками аналітиків, станом на 1 березня залишки соняшнику, що знаходяться у безпечних і відносно безпечних областях України та можуть бути потенційно переробленими всередині країни, становили понад 4 млн т. Але серед основних факторів, які можуть цьому сприяти, крім внутрішніх логістичних питань, пропускна здатність на прикордонних станціях України з країнами Європи.

«Потенційно за умови злагодженої роботи заводів, внутрішньої логістики та залізниці Україна може запропонувати до кінця поточного сезону близько 600-800 тис. т соняшникової олії. Але досягти цього на практиці та фізично відвантажити такі обсяги буде дуже складно», — йдеться у повідомленні.

До війни середньомісячні обсяги експорту української олії сухопутним транспортом через західний кордон складали близько 20-25 тис. т. Цей показник потенційно може збільшитись до 50-60 тис. т, якщо збільшаться потіжності залізничного сполучення.

«Варто враховувати, що в напрямку західних кордонів залізничним транспортом активно попрямує й інша продукція, а отже, пропускна спроможність станцій-переходів не буде завантажена виключно поставками саме соняшникової олії», — зазначають аналітики.

Тож враховуючи всі зазначені умови, з першої половини березня та до кінця поточного сезону, з України можна буде вивезти не більше 300-400 тис. т олії. 

Нагадаємо, попри активні бойові дії в окремих регіонах України, потужностей для виробництва соняшникової олії вистачить. Виробники вже зараз при переробці соняшнику орієнтуються на логістику — можливість збуту продукції.