Об’єм українського зерна, призначеного на експорт, оцінюється у $7,5 млрд — Cольський

Запаси зерна в Україні, які були передбачені на експорт, у грошовому еквіваленті складають близько $7,5 млрд.

Про це сказав новопризначений Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський

«Раніше ми в місяць вивозили 4-5 млн т сільськогосподарської продукції, зерна, продуктів переробки через порти. Зараз — лише декілька тисяч тонн через західні кордони. Дуже важливо це налагодити. Очевидно, відмінусувавши ті запаси, які потрібні країні», — зазначив Микола Сольський.

Як він зазначив у інтерв'ю Agropolit.com, залишки пшениці сьогодні становлять декілька мільйонів т, тобто удвічі більше від внутрішньої потреби. Кукурудзи — 15 млн т, з яких внутрішнє споживання — 7 млн т. Олії — 1 млн т, з яких внутрішнє споживання до нового сезону становитиме  200 тис. т. При цьому залишки насіння соняшника становлять 7 млн т, із яких буде 3 млн т олії.  

«При існуючих експортних можливостях 25% від минулорічного урожаю зернових, який ще не вивезено, можливо експортувати цього року. Але ми будемо пробувати збільшити цей обсяг»,—говорить міністр агрополітики.

За його словами, є багато ідей в розробці стосовно логістичних схем експорту, і сумарно вони можуть дати позитивний результат. 

«Наразі ми шукаємо логістичні шляхи для часткового поновлення агроекспорту спільно з «Укрзалізницею», трейдерами і Мінтрансом. Немає основної ставки на якийсь конкретний шлях — є різні ідеї, наразі обговорюємо їх. Озвучу згодом, коли проаналізуємо»,— пообіцяв Микола Сольський.