Мінагро розширить для аграріїв доступ до кредитування

В Україні розширили доступ до кредування для малих і середніх агропідприємств одна постанова уже працює. Це дозволило видати з початку тижня вже 300 млн грн. Слід розширити її дію на всіх учасників агроринку.

Про це заявив міністр агрополітики Микола Сольський в інтерв'ю для AgroPolit.com.

«В тому числі, слід дати можливість трейдерам, щоб вони надавали передоплату аграріям на закупівлю зерна нового врожаю і могли кредитувати аграріїв. Сподіваюся, що найпізніше у понеділок з’явиться постанова КМУ про спрощення доступу кредитування для  всіх аграріїв. Задача Мінагро — оперативно створити однакові умови кредитування для всіх гравців на агроринку», — зазначив Сольський.

За його словами, умови кредитування будуть аналогічними, як і для малих та середніх аграріїв: кредити на операційні потреби під 0%, держава гарантує перед банками 80% від суми такого кредиту. Основна застава — зернові (чого раніше не було) та інші застави, про які домовиться позичальник із банком. Ключове — держава дає гарантію банку за позичальника і банки швидше та комфортніше приймають рішення.

Нагадаємо, українські сільськогосподарські товаровиробники можуть скористатися програмою «5-7-9%» та отримати кредит до 60 млн грн під 0% на час воєнного стану.