Україна забезпечена продовольством — Мінагро

Наразі Україна має достатньо резервів продукції для споживання, оскільки її виробляється в 5 разів більше за внутрішнє споживання.

Про це в ефірі Громадського радіо розповів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

«Станом на зараз ми маємо достатньо резервів продукції для нашого споживання. Наприклад, пшениця. Україна за рік споживає 8 млн т. Зараз ми маємо близько 6 млн т. А влітку вже матимемо врожай озимої. По кукурудзі ми маємо дворічний запас. Ми споживаємо 7 млн т, а маємо 15 млн т. Соняшникової олії ми маємо ще на 5 років. Цукор — півтора року запасу», — зазначив він.

Тарас Висоцький додав,  навіть якщо виробництво зупиниться, зараз ми маємо все необхідне в досить великому запасі, оскільки «ми експортери, а експорт зупинився».

«Звісно, є деякі складнощі з логістикою через воєнні дії. Але чекаємо. Все налагодиться», — говорить Висоцький.

Посівна-2022 має кілька складових, але найголовніша — підготовка, а саме закупівля основних засобів виробництва: мінеральних добрив, насіннєвого матеріалу, засобів захисту рослин, палива.

«Мінеральні добрива вже закуплені на 80%. Цього достатньо для того, щоб отримати врожайність вище середнього рівня. Насіння на 75% уже в Україні. Засоби захисту наявні на 55%. Ми маємо ще час вирішити ці невеликі нестачі до травня-червня. Паливо плануємо отримувати шляхом налагодження транспортування, зміни напрямків», — додав Висоцький. 

Посівна 2022 року — найскладніша за всю історію незалежної України. Вона розпочнеться пізніше, враховуючи затяжну зиму. Очікується, що почнеться старт в південних регіонах приблизно через тиждень. Масштабно по Україні — після 10 квітня.