Посівні площі під соняшником можуть скоротитися до 13-річного мінімуму — прогноз

Посівна площа соняшника в Україні під урожай 2022 р може скоротитися до мінімального показника за 13 років, склавши близько 4,2-4,4 млн га (-35% до 2021 р).

Про це повідомляє ІА «АПК-Інформ».

Таке суттєве зниження обумовлене тим, що значна частина бойових дій в країні зосереджена в основних регіонах вирощування олійної культури — південному (Миколаївська, Херсонська, Запорізька обл) та східному (Харківська, Донецька та Луганська обл).

Проведення посівної кампанії в центральній та західній частині країни також в зоні ризику, перш за все, через логістичні проблеми при доставці МТР, а також певні труднощі з робочою силою, оскільки значна кількість людей вступила в ТРО чи ЗСУ.

«За попередніми оцінками, виробництво соняшнику в 2022 р в Україні може скласти менше 10 млн т. При цьому суттєве зниження валового збору може бути частково компенсовано значними залишками олійної, що можуть сформуватись в країні за результатами поточного маркетингового року через закриття багатьох заводів та зниження обсягів переробки», — повідомляє видання.

Нагадаємо, переробні підприємства України, які не розташовані в зоні активних бойових дій, відновили закупівлю насіння соняшника.