Ціни на пшеницю досягли 14-річного максимуму

Пшеничні ф'ючерси на біржі Чикаго зросли більш ніж на 6% у понеділок до 14-річного максимуму через побоювання, що світові поставки будуть перервані до завершення війни в Україні.

Про це повідомляє Refinitiv Agriculture.

На Росію та Україну сумарно припадає близько 29% світового експорту пшениці, а також 19% експорту кукурудзи. З того часу, як Росія розпочала війну в Україні, товарні ринки різко зросли. Минулого тижня ринок пшениці виріс більш ніж на 40%, що стало найбільшим щотижневим зростанням за всю історію спостережень, а у понеділок він досяг найвищого рівня з березня 2008 року до $12,6 за бушель.

«Поки не припиняться бойові дії в Україні, не можна очікувати, що експорт пшениці та кукурудзи з України та Росії відновиться», — сказав на умовах анонімності один із європейських трейдерів.

Росія та Україна також забезпечують 80% світового експорту соняшникової олії, яка конкурує із соєвою олією. Українські порти залишаються закритими, а трейдери не хочуть торгувати російською пшеницею після західних санкцій, тож покупці шукають альтернативні джерела постачання. Експортний попит на пшеницю з Європейського Союзу виріс минулого тижня і, як очікується, продовжить зростати. 

«З таким раптовим дефіцитом в інших країнах є побоювання, що деякі країни запровадять експортні обмеження, щоб не допустити виснаження їхнього власного ринку», — сказав інший трейдер, але додав, що деякі великі імпортери все ще готові купувати, побоюючись подальшого зростання цін.

Уряд Болгарії заявив, що збільшить запаси пшениці, тоді як виробники побоюються заборони на експорт. Угорщина вже заборонила весь експорт зерна з негайним набуттям чинності через підвищення цін.