Проблем з відвантаженням зерна в портах України немає — оновлені дані

З 14 по 21 лютого включно відвантаження зерна в морських портах України склало 1,74 млн т, включаючи 356 тис. т пшениці, 56 тис. т ячменю, 1293 тис. т кукурудзи та 85 тис. т соняшникової олії.

Про це повідомляє «УкрАгроКонсалт».

За словами аналітиків, обсяги експорту відповідають рекордному врожаю 2021 р та значно перевищують минулорічні відвантаження.

 

З 1 по 21 лютого за даними лайнап в портах відвантажили:

  • пшениці — 848 тис. т більше на 54%, ніж за аналогічний період минулого року;
  • ячменю — 157 тис. т, більше на 58 разів;
  • кукурудзи — 3523 тис. т, більше на 89%;
  • рослинної олії — 364 тис. т, більше на 30%.

«Як видно на карті нижче, трафік суден у Чорному та Азовському морях продовжується. За інформацією операторів ринку, відвантаження відбуваються у штатному режимі, простої чи відстрочки у відправленні не зареєстровані», — повідомляють аналітики.

Морський трафік у Чорному та Азовському морях
 
Однак спостерігається скорочення попиту з боку покупців, які побоюються можливих проблем із відвантаженням у майбутньому.

«Проте, ми очікуємо, що незабаром основні імпортери повернуться до активних закупівель, оскільки Україна займає значну частку світового ринку агропродукції, а українське зерно та олія відрізняється гарною якістю за прийнятними цінами», — додали в «УкрАгроКонсалт».

Нагадаємо, компанія «Аскет Шиппінг» працює у штатному режимі і не спостерігає ніяких затримок у відправленні суден через військові навчання РФ в Азовському морі.