Конкурси щодо концесій портів проведуть у 2023 році

Конкурси щодо концесії у чотирьох великих портах проведуть у 2023 році. Приватизаційні конкурси щодо майна державних стивідорних компаній у трьох малих портах можуть провести у другому і третьому кварталі 2022 року.

Про це розповів голова наглядової ради ДП «АМПУ» Андрій Гайдуцький в інтерв'ю виданню порти України.

«Стратегія лишається без змін. Дев’ять портів, або їхні частини, планується віддати в концесію, а три — на приватизацію. Це Білгород-Дністровський, Скадовськ та Усть-Дунайськ», — розповів Гайдуцький.

Він зазначив, що процес приватизації відбувається повільно, в тому числі через те, що в портах роками було відсутнє корпоративне управління. Через збитковий стан, відсутні належним чином оформлені документи, питання щодо відведення землі, інвестор просто не зможе взяти це майно у власність і управління. 

Читати по темі: МІУ передасть в концесію ще чотири морські порти

Концесійні конкурси щодо причалів №1-6 та залізнично-поромного комплексу в порту Чорноморськ плануються у 2023 році. В порту Ізмаїл конкурс також запланований на початку 2023 року, на пасажирський термінал в Одесі — у першому кварталі 2023 року.

«Трохи все затягується по Бердянську, де конкурс напевно відбудеться наприкінці 2023 року, консультантом там виступає французька компанія. Щодо Маріуполя, то я не володію інформацією, можливо йдуть розмови між Мінінфраструктури, потенційними консультантами та ЄБРР. В Чорноморську, наприклад, банк бере активну участь в підготовці концесійних проектів», — додав Гайдуцький.

Нагадаємо, у грудні 2021 року порт Херсон передали концесіонеру терміном на 30 років.