Значне зростання пропозиції соняшника на світовому ринку очікується найближчим часом

Аналітики прогнозують значне зростання пропозиції соняшника на світовому ринку в січні-серпні 2022 р — до 41,2 млн т. Це перевищить показник за аналогічний період 2021 р на 7,2 млн т.

Про це пише видання «АПК-Інформ».

Зростання пропозиції соняшника може відбутися на тлі прогнозованого збільшення врожаю соняшника в Південній півкулі, надходження на ринок якого буде спостерігатися найближчими місяцями. Крім того, високі запаси олійної в Північній півкулі теж позначаться на активізації продажів сировини аграріями.

«Ключовими причинами є вкрай неактивні темпи продажів олійної сировини аграріями, а також невисока активність імпортерів олії в перші місяці поточного сезону, оскільки вони очікували більш привабливої ціни пропозиції продукції на тлі рекордного врожаю соняшника в Причорномор'ї», — пише видання.

На даний момент ключовим для світового соняшникового сегмента є питання про те, скільки причорноморські фермери ще готові стримувати реалізацію олієнасіння. На думку експертів Oil World, подальше очікування більш вигідної ціни не має під собою підстави, враховуючи рівень запасів олійної, старт в Аргентині, а також прогнозоване збільшення виробництва рослинних олій у світі в наступні місяці.

Нагадаємо, в Україні зростає врожайність високоолеїнового соняшника. В новому сезоні його врожай може сягнути 1 млн т.