Скасування зернових стандартів може спричинити хаос на ринку — УЗА

Скасування зернових стандартів ГОСТ може спричинити хаос на ринку зернових та зернопродуктів України, оскільки нових державних стандартів чи регламентів не розроблено.

Про це повідомляють у пресслужбі Української зернової асоціації (УЗА).

Більшість зазначених стандартів має важливе значення і застосовується для визначення порядку та методології здійснення контролю якості у сфері заготівлі, зберігання, переробки, транспортування та експорту зерна. За методиками цих стандартів визначаються основні та класоутворюючі показники якості зерна, включені в Національні стандарти України, на всі зернові культури, які виробляються в Україні.

Читати по темі: Скасовані стандарти ГОСТ в сфері зерна необхідно замінити іншими — EBA

«Зокрема, УЗА вважає за необхідне продовжити дію зазначених зернових стандартів та забезпечити дію обов’язкових національних зернових стандартів України, що містять посилання на скасовані ГОСТ. Також потрібно зобов’язати технічний комітет ТК-170, в термін, на який буде подовжено дію зазначених ГОСТ, розробити та запровадити державні стандарти, що замінять скасовані», — повідомляють в асоціації.

Нагадаємо, з 1 січня 2022 року наказами ДП «УкрНДНЦ» скасовано нормативні документи — ДСТУ в сфері зерна та зернопродуктів. При цьому, застосування національних/державних стандартів в зерновій галузі в Україні є обов’язковим, що підтверджено Законом України про зерно та ринок зерна в Україні ст.1 п.27 та ст.21 та передбачено п.2 ст.23 Закону України про стандартизацію.