УЗ має сплатити 5 тисяч євро за кожен день невикористання кредиту на електрифікацію лінії Долинська—Миколаїв

АТ «Укрзалізниця» має сплатити 5 тис. євро за кожен день невикористання чи нецільового використання позики від європейських банків на електрифікацію залізничного напрямку Долинська—Миколаїв—Колосівка.

Такі дані наведені у підсумковому звіті Тимчасової слідчої комісії з питань Укрзалізниці, який є у розпорядженні Rail.insider.

Відповідно до умов кредитної угоди, товариство за кожен день невикористання чи нецільового використання кредиту має сплатити 5 тис. євро (наразі сума таких платежів вже становить приблизно 2,5 млн грн і щодня зростає).

«Відповідального за цю безгосподарність не визначено. Натомість АТ «УЗ» та МІУ заявляють про те, що звернуться до ЄБРР та ЄІБ щодо скасування тендерної процедури за І фазою. При цьому не уточнюється, хто компенсуватиме понесені збитки АТ «УЗ», — йдеться у документі.

ТСК порадила провести переговори з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) щодо визначення підрядника за вже проведеним тендером проєкту «Електрифікація залізничного напрямку Долинська—Миколаїв—Колосівка» із застосуванням електронного порталу закупівель ЄБРР — ECEPP.

Нагадаємо, АТ «Укрзалізниця» направить до європейських банків звернення щодо скасування тендеру на електрифікацію ділянки Долинська-Миколаїв.