Тендер на електрифікацію ділянки Долинська-Миколаїв скасують — Укрзалізниця

АТ «Укрзалізниця» направить до Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) звернення щодо скасування тендеру на електрифікацію ділянки Долинська-Миколаїв.

Про це повідомляє пресслужба Укрзалізниці.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков пояснив, що основною причиною такого рішення стала низка виявлених процедурних порушень «Укрзалізницею», а також занадто довгий проміжок часу як для подачі, так і оцінки тендерних пропозицій.

За час проведення тендеру, який триває з 2016 року, до документації внесли ряд змін:

  • зміни в частині вимог до якості, сертифікації та безпечності продукції та робіт, відповідно до вимог українського законодавства, 
  • зміни в частині вимог до досвіду учасників за умовами FIDIC, 
  • зміни в частині низки кваліфікаційних вимог до учасників торгів, 
  • зміни до окремих умов контракту тощо.

Читати по темі: До порту Ольвія прокладуть ще одну залізничну колію

Голова правління «Укрзалізниці» Олександр Камишін повідомив, що товариство розгляне всі можливі варіанти вирішення цього питання, продовження співпраці з міжнародними фінансовими організаціями та реалізації проєкту. Протягом місяця «Укрзалізниці» має надати Міністерству інфраструктури конкретні пропозиції.

«Ми також, відповідно до висновків комплаєнс офісу, плануємо завершити розслідування обставин цього тендера та готуємо звернення до правоохоронних органів», — зазначив Камишін.

Фінансування проєкту електрифікації ділянки Долинська—Миколаїв (близько €366 млн з ПДВ) здійснюватиметься із залученням коштів ЄБРР та ЄІБ відповідно до укладених кредитної та фінансової угод.

Зазначимо, що електрифікація ділянки Долинська—Миколаїв—Колосівка має підвищити ефективність вантажних перевезень у напрямку портів «Великої Одеси» та Миколаєва.