Зростання виробництва соняшникової олії в Україні розпочнеться з початку року — прогноз

У вересні-грудні 2021 року обсяг виробництва соняшникової олії в Україні знизився на 3-5%. Водночас з початку 2022 року очікується зростання обсягів виробництва.

Про це повідомили в Асоціації «Укроліяпром».

Причиною скорочення виробництва стало неповне завантаження переробних підприємств через стримання продажів фермерами. Враховуючи рекордний урожай олійної у понад 16 млн т в Україні, очікувалося навпаки зростання виробництва соняшникової олії — більш ніж на 10%.

Запаси насіння соняшника на підприємствах України зросли на 1,726 млн т (до 8,221 млн т). Однак із цього обсягу всього на 207,8 тис. т (до 3,182 млн т) збільшилися запаси на підприємствах, що займаються переробкою та зберіганням олійної.

«Це підтверджує наші попередні висновки щодо стримування продажів насіння соняшнику фермерами, що призвело до неповного завантаження потужностей олійноекстракційних заводів (ОЕЗ)», — зазначили в «Укроліяпром».

В Асоціації очікують, що підприємства України значно нарощуватимуть переробку насіння соняшника та виробництво соняшникової олії з початку 2022 року.

«У 2021/22 МР прогнозується рекордне виробництво соняшникової олії в Україні більш ніж 7,2 млн т (на 24,1%). Це прогноз як вітчизняних, так і зарубіжних аналітиків», — додали до «Укроліяпрому».

Нагадаємо, Україна скоротила експорт соняшникової олії за два місяці до мінімуму.