З початку сезону ціни на пшеницю виросли у півтора рази

Ціни на чорноморську пшеницю у першій половині 2021/22 року МР виросли на 45%. Це сталося через побоювання щодо обсягів виробництва та якості зерна в Північній півкулі. Також на ціни вплинуло мито на експорт зерна з Росії, незважаючи на рекордний обсяг урожаю. 

Про це повідомляє Refinitiv Agriculture.

В липні-грудні експортні котирування на російську пшеницю з протеїном 12,5% та на українську пшеницю з протеїном 11,5% на базисі FOB зросли на 100$/т  і досягли максимального рівня з 2017 року.

Експортні котирування на українську продовольчу пшеницю на базисі СРТ/DAP-порт з початку сезону 2021/22 року (липень-червень) зросли на 90 $/т до 310-315 $/т, на фуражну пшеницю — майже на $80 до 290-295 $/т. 

«Несприятливі погодні умови в Україні, які спричинили затримку збирання врожаю, а також стримування продажів фермерами, стали факторами зростання цін. Логістичні проблеми в Україні ускладнювали ситуацію на ринку зернових: дефіцит вагонів для доставки зерна до портів спричинив суттєве зростання витрат на транспортування», — зазначаються в Refinitiv Agriculture. 

Нагадаємо, основними споживачами зернових є не найбагатші країни, до того ж світ перебуває зараз в інфляційному процесі. Тому розраховувати на великі надходження коштів для закупівель не варто.