Європейські підприємства отримають доступ до ринку України після проведення аудиту — проект наказу

Україна готується запровадити дзеркальну процедуру отримання дозволів на ввезення продукції із ЄС. Після затвердження відповідного наказу усі європейські компанії мають пройти повну процедуру отримання дозволів для ввезення своєї продукції на ринок України.

Про це стало відомо із проекту наказу Мінекономіки «Про затвердження Порядку визнання еквівалентності системи державного контролю країни-експортера».

Раніше Україна односторонньо визнала дію всіх внутрішніх дозволів ЄС без аудиту, як це передбачено Угодою про асоціацію. Наказ №118 в односторонньому порядку дозволяє імпорт харчової продукції всім іноземним виробникам, які мають «єврономери».

Міністерство економіки пропонує скасувати наказ № 118 та запровадити порядок надання дозволу на імпорт харчової продукції з ЄС за результатами аудиту з боку Держпродспоживслужби України.

«Наразі важливо відновити паритет у торгівлі та скасувати наказ 118, схваливши порядок проведення аудиту, згідно з яким іноземні підприємства отримають доступ до ринку України після проведення аудиту», — йдеться у проекті рішення наказу Мінекономіки.

Для визнання еквівалентності компетентний орган країни-експортера повинен буде подавати до Держпродспоживслужби запит з інформацією про:

  • конкретні види підконтрольних об'єктів, які планується ввозити (пересилати) на митну територію України, із зазначенням кодів згідно з УКТ ЗЕД таких підконтрольних об'єктів;
  • очікуваний обсяг імпорту підконтрольних об'єктів країни-експортера;
  • кількість та тип потужностей, що відповідають вимогам законодавства України;
  • гарантії, що система державного контролю країни-експортера забезпечує рівень безпеки та/або здоров'я та благополуччя підконтрольних об'єктів.

Протягом місяця після отримання запиту Держпродспоживслужба звертається до компетентного органу країни-експортера для отримання інформації, передбаченої частиною третьою статті 59 Закону (далі — звернення). Звернення має містити інформацію про:

  • ветеринарно-санітарний статус країни-експортера;
  • результати оцінки ризиків, пов'язаних з підконтрольними об'єктами, а також заходи, вжиті в країні-експортері на основі оцінки ризиків;
  • виявлені невідповідності підконтрольних об'єктів, що ввезені (переслані) на митну територію України протягом трьох років, що передують даті отримання запиту.

Якщо інформація, отримана від країни-експортера у відповідь на звернення, свідчить про еквівалентність системи державного контролю країни-експортера, то Держпродспоживслужба здійснює перевірку відповідності (еквівалентності) системи державного контролю країни-експортера відповідно до законодавства України.