Множинне громадянство — це спроба легалізувати доступ на ринок землі для етнічних українців — думка

Законопроект про множинне громадянство може відкрити доступ на ринок сільськогосподарських земель для іноземців з українським корінням.

Такою думкою поділилася головний редактор AgroPolit.com Наталія Білоусова у матеріалі «Множинне громадянство — це спосіб відкрити ринок землі та дозволити її продаж іноземцям під соусом українців».

«Це така спроба легалізувати іноземний капітал на внутрішньому ринку землі для купівлі сільськогосподарських паїв. Ми пам'ятаємо, що згідно із законом 552-IX право власності на землю отримали громадяни України; юридичні особи України, створені та зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава та/або територіальні громади; територіальні громади та держава. З 1 липня 2021 року землю почали купувати фізособи (100 га в одні руки), а з 1 січня 2024 року до кола покупців додаються юридичні особи, які на рівні з фізичними особами отримають однакову земельну «стелю» — 10 тис. га в одні руки. Ухвалення закону 6368 про множинне громадянство для іноземців, які є етнічними українцями, автоматично відкриває доступ для іноземного капіталу», — зазначила Білоусова.

На даний момент немає юридичних перешкод, які забороняли б придбання с/г землі «етнічним українцям-іноземцям» з новою українською пропискою.

«Тобто це схоже на добре продуману «тиху» схему запровадження іноземного капіталу під придбання землі. Було би логічним встановити на певний час мораторій, наприклад, 5 років для таких громадян — для придбання сільськогосподарської землі. Це дозволить зберегти чистоту намірів етнічних українців і забезпечить їх реальне бажання працювати на землі, а не втілить на практиці  ефект швидких спекулятивних інветицій. Ми ж бачимо, що світові ринки капіталів перегріті вільними грішми, які потрібно кудись вигідно вкласти. Земля, а відтак і продовольство, хороший варіант для цього», — каже Наталія Білоусова.