Україна продала великі партії ячменю та кукурудзи до Китаю

Китай закупив великі обсяги фуражного українського та французького зерна, поки ціни на біржах зупинили зростання. Було законтрактовано по кілька сотень тонн кукурудзи та ячменю з України, а також кілька сотень тонн пшениці та ячменю з Франції.

Про це повідомив Reuters.

«Ф'ючерси на пшеницю злетіли до 9-річного максимуму в США та рекордного піку в Європі минулого місяця. Цьому сприяли побоювання з приводу збитків, які одержав урожай Австралії через дощі, а також обмеження російського експорту. Після зростання ціни контрактів різко знизилися минулого тижня», — пише Reuters.

За інформацією трейдерів, Китай також закупив не менше кількох сотень австралійської фуражної пшениці.

Покупці КНР здійснили форвардні закупівлі ячменю врожаю 2022 року з України та Франції. Декілька трейдерів повідомили, що було заброньовано до 10 вантажів українського ячменю та близько чотирьох суден із французьким ячменем для відвантаження в основному в липні-серпні наступного року. Хоча деякі торговці заявили, що закупівлі можуть бути додатковими угодами з постачанням із будь-якої країни.

Української кукурудзи було закуплено до 10 суден, хоча одне джерело повідомило, що загальний обсяг партій сягає 1 млн т. Відвантаження планується у січні-квітні. За оцінками трейдерів, ціни угод на українську кукурудзу з постачанням до Китаю в січні-лютому цього тижня становили близько 270-273 $/т FOB

Французька пшениця, за даними трейдерів, була законтрактована потенційно 600 тис. т для відвантаження переважно з січня по березень. Зернова буде використана в основному для фуражних цілей, хоча деякі партії заберуть мукомоли. З останніми продажами сукупний експорт французької пшениці до Китаю за 2021/22 МР складе 2 млн т, що перевершить і так великі обсяги поставок за останні два сезони.

«Французька пшениця зараз виглядає привабливою для китайців у ціні після падіння з піків», — сказав один із європейських трейдерів.

Нагадаємо, USDA збільшив прогноз урожаю кукурудзи в Україні.