Експортний потенціал жита в Україні оцінили у 140 тисячі тонн

У поточному 2021/22 МР аграрії України зібрали 600 тис. т жита. Враховуючи потреби внутрішнього ринку на 460 тис. т зернової, експортний потенціал жита у сезоні може становити 140 тис. т.

Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, пишуть «Порти України».

«У нас дійсно є можливість експортувати мінімум 100 тис. т. Якихось ризиків при максимальному обсязі експорту в 130-140 тис. т немає, відповідно до балансу попиту та пропозиції цієї культури», — пояснив Тарас Висоцький.

Він зазначив, що минулого року Україна імпортувала жито. У поточному році спостерігається відновлення виробництва зернової в країні. За словами заступника міністра, тенденція до відновлення і навіть зростання обсягу виробництва жита зберігатиметься.

«На сьогодні посіви жита здебільшого перебувають у задовільному стані. Все буде залежати від того, як вона перезимує. Але є позитивний баланс попиту та пропозиції цього року плюс експорт, і очікуємо, що ця тенденція збережеться», — додав Тарас Висоцький.

Україна з початку 2021/22 МР на 8 грудня експортувала 27,511 млн т зернових та зернобобових культур. Жита експортовано 86,1 тис. т, що майже в 51 раз більше за торішній показник.