Аграрии готовы инвестировать в глубокую переработку кукурузы — мнение

Є фінанси, немає можливостей для глибокої переробки кукурудзи
Є фінанси, немає можливостей для глибокої переробки кукурудзи
Джерело фото: Elevatorist.com

Сільське господарство сьогодні має кошти, щоб їх інвестувати у переробку, але потрібна чітка стратегія та законодавчо відрегульовані ринки, чого в Україні немає.

Про це Elevatorist.com розповів генеральний директор та власник компанії «Інтерпроект GmbH» Іван Кунь.

За його словами, у країні потрібно створити такі умови, щоб фермерам було вигідно інвестувати у переробку. Одним із потенційно успішних напрямів в Україні могло б бути виробництво біоетанолу.

«Біоетанол — це один із найважливіших ринків глибокої переробки, але його сьогодні в Україні немає»,— говорить експерт.

Він вважає, що відсутність в нашій країні ринку збуту біоетанолу — це питання не стілки економічне, як «політичне», оскільки існує «бензинове» лобі.

Іван Кунь наводить приклад США, де на державному рівні налагоджено схему взаємодії фермерів та підприємств з переробки. Існують об'єднання фермерів, які працюють разом з такими заводами. Вони вирощують кукурудзу та постачають її на заводи з виробництва біоетанолу.

«На жаль, сьогодні реалії такі, що простіше побудувати завод з виробництва біоетанолу в Польщі, неподалік кордону України, завозити туди сировину, а потім повертати готовий продукт до України, ніж реалізувати такий проект у нас у країні. Там і збудувати дешевше, і є преференції щодо реалізації бізнесу. Сьогодні заводи з переробки в Україні будують дуже відважні люди»,— резюмує Іван Кунь.

Подробиці читйте тут: Глибока переробка зерна в Україні: чи є перспективи?