Україна переробить рекордний обсяг ріпаку

Українські МЕЗи поб'ють рекорд переробки ріпаку
Українські МЕЗи поб'ють рекорд переробки ріпаку
Джерело фото: Elevatorist.com

У новому 2021/22 МР переробка ріпаку в Україні може досягти рекордних 431,5 тис. т або на 37% більше за минулий сезон. Попередній максимальний обсяг переробки олійної склав 394 тис. т у 2019/20 МР.

Про це повідомили аналітики ІА «АПК-Інформ».

За липень-вересень українські олійноекстракційні заводи (МЕЗи) переробили за оцінками фахівців 383,3 тис. т ріпаку (+58%), що також рекордно для цього періоду. Аналітики пояснюють зростання обсягів переробки кількома чинниками. В основному на переробку олійної вплинув підвищений попит та привабливі світові ціни на ріпакову олію.

«Ціни попиту на ріпакову олію на українському експортному ринку з початку 2021/22 МР знаходилися практично весь час на рекордному для сегменту рівні на всіх базисах поставки. На початок листопада ціни досягли максимальних 1430-1450 $/т DAP», — зазначили аналітики.

За їх оцінкою, за 3 місяці сезону МЕЗи країни переробили близько 89% олійної від прогнозного обсягу на 2021/22 МР. Таким чином, сезон переробки ріпаку можна назвати практично завершеним.

Крім того, на початок листопада 2021 року на ринку України відзначалося значне скорочення запасів насіння олійної.

«Як наслідок, планомірне зниження попиту як переробників, так і трейдерських компаній на українську олійну через неможливість сформувати великотоннажні експортні партії», — додали в ІА «АПК-Інформ».

Нагадаємо, названо основних виробників ріпакової олії в Україні за 2020/21 МР.