У найближчі 10 років український ринок рослинних олій продовжить активно розвиватися — думка

Україна є лідером у світі з експорту олії. У найближчі 10 років український ринок рослинних олій продовжить активно розвиватися, у тому числі зростатиме нішеве виробництво.

Таку думку висловив заступник міністра економіки України — Торговий представник України Тарас Качка під час онлайн-конференції «Fat-and-Oil Industry — 2021»

«Україна має конкурентну перевагу — виробники олії відрізняються високою продуктивністю через такі зовнішні чинники, як ціна на енергоресурси, логістика, особливості клімату, система оподаткування. При цьому ефективність бізнесу дає змогу вигравати цю конкуренцію. Внутрішні реформи з боку держави також можуть їм допомогти», — зазначив Тарас Качка.

Ключовими ринками для української олії є Індія та Китай, з якими Україна ще не укладала Угоди про зону вільної торгівлі. Зняття тарифних бар'єрів — це важлива частина роботи, над якою працюють у Мінекономіки.

«Але також цікаві «нішеві» питання. Наприклад, відбувається переоцінка ролі постачальників жирів і олій у регіоні. Йдеться про наш діалог із Центральноазіатськими країнами, діалог із країнами Закавказзя, в яких зростає інтерес до більш стабільних відносин з українськими постачальниками», — говорить Тарас Качка.

Він зазначив, що також важливими є дискусії, які ведуться в рамках роботи з продовольчих систем — ФАО, ООН. Зокрема, актуальною залишається політика Європейського Союзу щодо засобів захисту рослин (ЗЗР). Виробники соняшнику та насіння соняшнику повинні дотримуватись норм щодо допустимого вмісту залишків ЗЗР у виробленій продукції, якщо вони націлені експортувати на ринки ЄС.