В приватних портах відмовляються встановлювати системи WiM — Найєм

Приватні порти відмовляються встановлювати системи ГВК
Приватні порти відмовляються встановлювати системи ГВК
Джерело фото: Пресс-служба Укравтодора

Міністерство інфраструктури України (МІУ) планує облаштувати до липня 2022 року системи габаритно-вагового контролю (ГВК) у всіх портах України. Однак приватні порти відмовляються встановлювати комплекси зважування у русі Weigh-in-Motion (WiM).

Про це на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Безпечна громада» розповів заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

«Ми намагатимемося зробити так, щоб у всіх портах і навколо всіх портів було встановлено вагові комплекси, які зважуватимуть автотранспорт. На жаль, приватні порти відмовляються це робити. Але ми вже спланували і бачимо де є конкретні місця, де ці ваги не можна буде об'їхати. І я сподіваюся, що до кінця другого кварталу наступного року в нас будуть уже й бюджети та облаштування цих місць», — зазначив Найєм.

Крім того, ГВК посилять у Херсонській, Миколаївській та Одеській областях.

Нагадаємо, з 1 жовтня 2021 року в Україні почали нараховувати штрафи від 8,5 тис. грн. до 51 тис. грн. за порушення габаритно-вагового контролю. Перший реальний штраф становив 51 тис. грн — це максимальна сума штрафу. Вантажівка перевищила допустиме навантаження на вісь на 39%.