Фахівець розповів скільки часу займе отримання дозволів на будівництво елеватора

Прораховуючи орієнтовні терміни початку будівництва елеватора слід враховувати також час на отримання всіх дозволів. На це впливає ряд «обмежують» критеріїв.

Про це розповів директор з продажу, співголова комерційного напрямку компанії KMZ Industries Олексій Киба.

  1. Цільове призначення землі. За словами фахівця, якщо цільове призначення землі не відповідає функціональному призначенню об'єкта будівництва, на його зміну може піти від півроку.

Також будь-який об'єкт повинен будуватися тільки на території, яка має затверджений генеральний план населеного пункту. Якщо ж його немає, розробляється детальний план території (ДПТ). Розробка останнього може зайняти від двох місяців. У тому числі іноді потрібна стратегічна екологічна оцінка.

  1. Скраплений газ. Якщо зерносушарка на елеваторі працюватиме на даному паливі, майбутній об'єкт може перейти з класу наслідків СС1 — у СС2, а можливо, і СС3 (від потенційно небезпечних об'єктів до об'єктів підвищеної небезпеки (СС3 — найвища категорія відповідальності).

«Це в свою чергу продовжить період отримання дозвільних документів, адже, зокрема, експертиза по таких об'єктах проводиться тільки в сертифікованих експертних організаціях», — зазначив Олексій Киба.

  1. Свердловини водопостачання. Якщо воно плануються на території підприємства, то буде потрібен Звіт про оцінку впливу на навколишнє середовище (укладання ОВНС). Зазвичай на отримання позитивного висновку йде шість місяців. Звіт можна розробляти з самого початку, одночасно з іншими дозвільними документами.
  2. Житлові будинки та ін. цивільне будівництво. Найчастіше терміни отримання всіх дозволів збільшує визначення санітарно-захисної зони (СЗЗ). Близько розташоване житло, цивільне будівництво і т.д. можуть зменшити СЗЗ і вплинути на отримання необхідних документів.

Фахівці також радять якомога раніше підключити до процесу проектування досвідчену проектну організацію. Це дозволить мінімізувати помилки.

Нагадаємо, у вересні 2021 року в Україні розпочала роботу Державна інспекція архітектури і містобудування (ДІАМ). Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) офіційно припинила виконувати свої повноваження