Дерегуляція ринку зерна збільшила рівень обороту агропродукції — експерт

В Україні за останні кілька років були прийняті помітні кроки щодо дерегуляції ринку зерна. Це позитивно позначилося на рівні обороту агропродукції і призвело до видимих економічних результатів. Однак введення Інструкції з якісно-кількісного обліку зерна може звести нанівець всі ці досягнення.

Таку думку висловила виконавчий директор Комітету зернових і олійних культур «Європейської Бізнес Асоціації» (ЄБА) Ірина Душник в своєму блозі на Latifundist.com.

«Завдяки послабленню регуляторних бар'єрів знизилися адміністративні витрати бізнесу, тоді як збільшився рівень оборотності агропродукції», — вважає Душник.

Також вона зазначила, що дерегуляція ринку зерна сприяла технологічному і організаційному розвитку аграрної галузі. Це, в свою чергу, призвело до збільшення врожаю зерна в країні.

«За останні 4 роки відсутності цього регулювання бізнес переконався, що цей документ не є необхідним, а його існування значною мірою зводилося до створення умов для тиску на бізнес. У той же час, влітку цього року офіційний сайт Мінагрополітики опублікував для громадського обговорення проекту наказу. У документі пропонується відновити бюрократичну Інструкцію з ведення якісно-кількісного обліку зерна. На мою думку, це крок назад у питанні дерегуляції зернової галузі», —  зазначила Ірина Душник.

Нагадаємо, Аграрії виступили проти введення Інструкції, пояснивши це тим, що вона може створити значні регуляторні бар'єри для зернових підприємств.