Поновлення заборони на змішування зерна зробить експорт менш привабливим — думка

Введення Інструкції з якісно-кількісного обліку зерна передбачає заборону на змішування зерна різних класів. Для аграріїв — це зайві логістичні витрати. Крім того, може утворитися дефіцит потужностей для одноразового зберігання зерна різних класів, а також надмірна тривалість перевалки зернових в портах.

Такою думкою з Latifundist.com поділилася виконавчий директор Комітету зернових і олійних культур Європейської Бізнес Асоціації Ірина Душник.

«Також, відновлення обмежень змішування ускладнить життя вітчизняним експортерам і зробить експорт менш привабливим з точки зору прибутку. В результаті цього країна втратить значні надходження від експорту зернових», — зазначила Душник.

На її думку, формування змішаних партій зерна не несе ніяких ризиків для експортерів. Сьогодні учасники світового ринку зернових при оформленні своїх експортних операцій переважно використовують стандарт контрактів Міжнародної асоціації торгівлі зерном і кормами — GAFTA. Він не обмежує гравців ринку в змішуванні партій різних класів зернових.

Нагадаємо, до 2017 року Інструкція з якісно-кількісного обліку зерна була основним документом, який забороняв змішування різних класів зерна одного виду. У липні 2021 року на сайті Мінагрополітики України був опублікований для громадського обговорення проект наказу «Про затвердження Інструкції з ведення кількісно-якісного обліку зерна і продуктів його переробки на зернових та зернопереробних підприємствах усіх форм власності».

Аграрії виступили проти введення Інструкції, пояснивши це тим, що вона може створити значні регуляторні бар'єри для зернових підприємств.