У поточному МР очікується зростання попиту на чорноморську пшеницю з боку країн Середземномор'я — прогноз

У новому 2021/22 МР можливе зростання попиту на пшеницю з боку країн Середземномор'я. Причорноморський регіон зможе задовольнити зростаючі потреби, однак структура поставок дещо зміниться. При цьому країнам Причорномор`я доведеться конкурувати не тільки між собою, але і з країнами ЄС, експортний потенціал яких зріс порівняно з попереднім сезоном.

Про це повідомляють аналітики УкрАгроКонсалт.

«У попередні два сезони Росія і Україна поставляли сумарно близько 25 млн т пшениці в країни Середземномор'я. При цьому на своїх традиційних ринках, таких як Єгипет і Туреччина, забезпечували левову частку їхніх імпортних потреб. Основним постачальником пшениці, як і попередні кілька сезонів, була Росія, в той час як Україна більше орієнтувалася на поставки в країни Південно-Східної Азії», — йдеться у повідомленні.

Відзначимо, що країни Середземного моря входять до числа найбільших світових споживачів зерна внаслідок високого споживання на тлі зростання чисельності населення. Для багатьох країн даного регіону російське і українське зерно грає ключову роль в забезпеченні продовольчої безпеки.

При цьому слабкий урожай в країнах ЄС дозволив причорноморським країнам збільшити свою присутність на ринках Марокко і Алжиру.

Нагадаємо, Росія може втратити лідируючі позиції з експорту зерна через мито.