Цифрові сертифікати якості зерна знизять кількість нотифікацій — Держпродспоживслужба

Діджиталізація фітосанітарних процедур в Україні, яку розробляє Держпродспоживслужба, дозволить перейти на цифрові сертифікати якості зерна. Їх неможливо буде підробити, що знизить кількість нотифікацій від імпортерів. Планується також впровадження цієї нової системи в світову The HUB — електронну фітосанітарну сертифікацію.

Про це розповів заступник директора департаменту фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби Вадим Чайковський, пише «АПК-Інформ».

«Адже сьогодні, на жаль, історії з їхньою фальсифікацією мають місце. Адже експортери і трейдери зазвичай стикаються з великими проблемами, якщо при ввезенні продукції в країну-імпортер виявляється, що фітосанітарний сертифікат підроблений. Тому очікуємо і зменшення кількості отриманих нотифікацій», — зазначив Вадим Чайковський.

З його слів, в національній електронній системі створять кабінети для сільгосптоваровиробників і трейдерів. В системі можна буде подати онлайн-заявку на проведення фітосанітарної процедури, отримання цифрового сертифікату. Однак інспектор все одно повинен буде побачити товар, щоб відібрати зразки, провести інспектування транспортних засобів.