Елеваторний ринок вересня 2023 року: тенденції та підсумки місяця

Елеватори були потрібні завжди, а зараз вони затребувані як ніколи, бо окрім всього іншого є «подушкою безпеки» при нестабільній ситуації з експортом. Що сьогодні відбувається на елеваторному ринку? Проаналізували тенденції та події вересня 2023 року. 

Обстріли зернових терміналів Одеси та елеваторів

У вересні почастішали обстріли портових зернових терміналів Одеси. Щоправда, офіційної інформації про влучання в конкретні зерносховища не було.

Зокрема, йшлося, що в той час коли обстріляли Оніксами морський вокзал Одеси, зруйнували також зерносховище. Ймовірно, це один з терміналів поблизу вокзалу. Тоді загинуло дві людини.

Також під час обстрілу у ніч на 17 вересня окупанти пошкодили зерносховище на території Березівського району Одещини.

Кілька разів були влучання в портову інфраструктуру Ізмаїла та Рені, там теж були потрапляння в елеватори. Згоріла також велика кількість вантажівок, які везли продукцію в порти.

В Рені ворог пошкодив резервуар з олією та кран від резервуару.

У Ворожбянській громаді Сумської області 18 вересня влучили в зерносушарку та елеватор на території агропідприємства.

На жаль, це не весь перелік, але більше детальних даних немає.

Смертельні випадки на елеваторах

Вересень став трагічним і для елеваторів Чернігівщини. На двох із них загинули люди.

В одному випадку два працівника впали в шахту завантаження зерна. Одного вдалося реанімувати, другий загинув.

На іншому елеваторі у самому Чернігові трьох людей засипало зерном на смерть.

Ймовірно, дається взнаки дефіцит кваліфікованих кадрів і відсутність достатньої обізнаності із виробництвом та технікою безпеки.

З нуля елеватори майже не будують

Будувати елеватори з нуля у цьому сезоні в Україні стали менше. Фінансувати такі проєкти дорожче, тому аграрії віддають перевагу розширенню вже наявних потужностей. Такий висновок можна зробити і з повідомлень від самих аграрних компаній, і зі слів виробників елеваторного обладнання.

«Порівняно із 2021 р., коли 75% — це були замовлення від нових клієнтів через постійно зростаючий попит на елеваторні зерносховища, у 2023-му 50% наших замовлень — це клієнти, які з нами вже будувалися раніше», розповів заступник генерального директора KMZ Industries Борис Рибачук.

В першу чергу продовжують будуватися агрохолдинги та середні підприємства, Фермери дещо скоротили будівництво елеваторів, хоча в останні роки, за словами Бориса Рибачука, третина замовлень була саме від них.

Елеватори зараз будують переважно в Центрі та на Заході. Розширюють свої потужності в Київській, Чернігівській, Полтавській та Чернівецькій областях.

Так, третю чергу елеватора завершують в Житомирській області. Все обладнання на зерносховищі від компанії KMZ Industries. До існуючих потужностей зберігання додається силос на 5 000 тонн і хопер на 500 тонн.

МХП у вересні запустив у роботу новий елеватор у Львівській області. Технологія елеватора передбачає зберігання зерна у полімерних рукавах, але там є потужності для доробки зерна.

В Чернігівській області розбудовується елеватор, який після закінчення проєкту буде мати загальну потужністю одночасного зберігання близько 23 000 тонн. На зерносховищі додадуть дві ємності місткістю 4 742 тонн.

На Харківщині на одному з елеваторів області встановили нові силоси, загальною місткістю 8 тис. тонн.

Бельгійська компанія «ГРАНЕКС-ЧЕРКАСИ» будує в Черкаській області зерносушильний комплекс продуктивністю до 600 т/добу. В подальшому в господарстві планують добудувати елеватор на 15 тис. тонн одночасного зберігання.

Новий елеватор у Тернопільській області запускає ПП «Західний Буг».

Для «Бориспільського елеватора» компанії «Агро-Регіон» розробили попередній проект збільшення потужностей одночасного зберігання, який передбачає будівництво чотирьох металевих силосів і одного хопера для тимчасового зберігання. Також планується розширення однієї завальної ями для збільшення пропускної здатності. Компанія готова розпочинати ці роботи після війни.

Така картинка елеваторного ринку з вересневих подій та новин місяця.