Попередні ціни на соняшник нового врожаю доходять до 20 тис. грн/т СРТ — аналітики

Ціни попиту на соняшник-2024 підвищуються на тлі новин про стан посівних площ та подальше зниження прогнозу виробництва культури в Україні. Попередньо сформований рівень цін на соняшник становить близько 18500-20000 грн/т СРТ.

Про це повідомили аналітики ІА «АПК-Інформ».

Зазначається, що переробні підприємства неактивно називають можливі закупівельні ціни, проте припускають, що найближчим часом вартість можуть підвищитись до 20000-22000 грн/т СРТ або навіть до 23000 грн/т СРТ.

«Серед причин можливого підвищення варто виділити очікування нижчого врожаю порівняно з минулим роком, стриманий продаж олійної, а також високу конкуренцію на внутрішньому ринку за обсяги якісної сировини. При цьому такі чинники підтримки цін можуть не втратити своєї актуальності і в період масового збирання соняшнику, оскільки аграрії, з урахуванням поточної ситуації, планують чекати більш привабливих цін», — зазначають аналітики.

В серпні прогноз ІА «АПК-Інформ» щодо виробництва соняшнику у 2024 р. було знижено до 14,2 млн т, що на 3% нижче липневої оцінки та на 4% — показника 2023 р.