У Тернополі на Західному контейнерному терміналі побудували завод по переробці гороху

«Західний контейнерний термінал» та міжнародний трейдер EU-Nomia LTD запустили завод з переробки жовтого гороху в Тернополі. Підприємство вже провело перший тестовий пуск.

Про це Latifundist.com розповіли директор «Західного контейнерного терміналу» Володимир Лопатинський та директор EU-Nomia LTD Онур Ватан.

«Завод в очікуванні сезону нового врожаю, який вже зараз починають збирати аграрії. Ми плануємо запускатися і працювати без зупинок до наступного сезону. Зараз він може переробляти 150 т на добу. Але якщо ми побачимо більший запит з ринку, то легко і швидко зможемо збільшити потужності у півтора рази»,— говорить Володимир Лопатинський.

Для того, щоб заохотити фермерів вирощувати горох на заході України, компанія розробила програму підтримки.

«Запропонували таку програму: навіть якщо будуть несприятливі ринкові умови, ми підстрахуємо і по гарантованій ціні викупимо врожай. Стратегія частково спрацювала. Місцеві фермери, знаючи нас, посіяли горох. Що можу сказати на сьогодні? Ті, хто посіяли, як на мене, точно не прогадали. Цього року культура покаже непогану прибутковість»,— зазначає директор «Західного контейнерного терміналу».

А директор EU-Nomia LTD Онур Ватан додає, що компанія виконає всі договори, за якими гарантували фермерам ціну.

«Не нижче $200 за тонну. Якщо ціна зросте, ми автоматично даватимемо ринкову. Зараз в Одесі ми бачимо ціну 13,5 тис. грн. За нашими оцінками, ще має бути зростання»,— говорить керівник.