Розпочався прийом заявок на компенсації індустріальним паркам

Міністерство економіки України та АТ «Укрексімбанк» сьогодні, 23 липня, офіційно підписали договір про співпрацю в рамках державної програми по стимулюванню створення індустріальних парків.

Про це повідомляє пресслужба міністерства.

Відтепер, ініціатори створення індустріальних парків та керуючі компанії можуть подавати заявки на отримання державного стимулювання за двома напрямами:

  1. Безповоротне фінансування для облаштування індустріальних парків та будівництва необхідної інженерно-транспортної інфраструктури, включаючи дороги, лінії зв’язку, газо-, водо- та електропостачання.
  2. Компенсація витрат на підключення та приєднання до інженерно-транспортних мереж.

Очікується, що найближчим часом подібні договори будуть укладені ще з двома державними банками.

За словами першої віцепрем’єр-міністерки — міністерки економіки України Юлії Свириденко, індустріальні парки — мають можливість залучити $3-5 млн інвестицій і створити 50-100 робочих місць на гектар, генеруючи $7-10 млн щорічного доходу з гектара.

«І щонайголовніше — вони сприятимуть переходу економіки України від сировинної до переробної, а це своєю чергою вклад в економічне зростання, адже у світі немає прикладів успішних сировинних держав. Тому єдиний можливий шлях для України — розвиток переробки»,— зазначила Юлія Свириденко.

У держбюджеті на 2024 рік для підтримки парків закладено 1 млрд грн.

Переваги програми:

  • Максимальне державне стимулювання до 150 млн грн ($3,8 млн) на умовах співфінансування 50/50.
  • Для індустріальних парків на деокупованих територіях держава покриває 80% витрат (до 150 млн грн).
  • Відшкодування 50% вартості приєднання до електричних мереж, максимальна сума — 150 млн грн.

Вимоги до кандидатів:

  • Побудувати не менше 5000 квадратних метрів виробничих площ у парку.
  • Залучити щонайменше двох учасників протягом трьох років.

Програма також передбачає низку пільг та заохочень для підприємців та інвесторів, включаючи звільнення від сплати ПДВ і митних зборів на нове обладнання, податкові пільги на прибуток, та підтримку міжнародними організаціями.

Ця ініціатива є вагомим кроком на шляху до трансформації економіки України у напрямку переробної промисловості та залучення міжнародних інвестицій, що підтверджено успішними прикладами інших країн, таких як Туреччина, Південна Корея та Китай.