18 липня 2024, 16:42, Світ

Якірну стоянку для перевалки українського зерна в Констанці мають відкрити у вересні

Відкрити якірну стоянку для перевалки українського зерна в румунському порту Констанца мають у вересні.

Про це повідомив керівник ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» Дмитро Москаленко.

«Румунські колеги повідомили про відкриття додаткової якірної стоянки під час чергової онлайн-зустрічі у форматі Quint за участю представників Європейської комісії, уряду США, Уряду Республіки Молдова, Румунії та України», — написав він.

Минулого року саме УДП було одним з ініціаторів створення якірної стоянки у Констанці. Потужності терміналів порту не вистачало для перевалки зернового потоку з України. Тоді в порту перебувало до 600 барж із зерном, очікування на вивантаження могло тривати 30–40 днів.

Дмитро Москаленко зазначив, що наразі флот УДП знову повертається до перевезень зерна з українських портів до Констанци, і поява якірної стоянки дає можливість посилити конкурентні переваги дунайського напряму експорту.

«Тепер очікуємо на умови. Експорт українських зернових через Дунай збережеться лише у випадку здешевлення усіх складових логістичного ланцюга. Порівняно з минулим роком ставки фрахту на річкові перевезення з України в Румунію знизилися втричі. Працюємо над зменшенням тарифу на залізничні перевезення до Ізмаїлу. Слово за румунськими партнерами. Проєкт стоянки буде успішним, якщо суттєво скоротити витрати на обробку вантажу. Наша спільна задача, щоб зерновий експорт через Дунай витримував конкуренцію з Одеськими портами. Це єдина можливість зберегти зацікавленість бізнесу», — говорить керівник УДП.