В акваторії порту Рені наклали арешт на іноземне судно, на якому перевозили зерно з Криму

Іноземне судно, на якому перевозили зерно з Криму, арештували в порту Рені

В акваторії порту Рені Одеської області затримано та накладено арешт на іноземне морське судно, яке вивозило агропродукцію через закриті морські порти окупованого півострова Крим.

Про це йдеться на сайті Офісу генерального прокурора.

«За даними слідства, у листопаді 2023 року судно USKO MFU під прапором Камеруну, у порушення законодавства України та норм міжнародного морського права, здійснило захід та вихід з закритого Україною порту в Севастополі. Там судно було завантажено понад 3 тис. т агропродукції, призначеної для турецької компанії. Для приховування протиправної діяльності, перед заходом судна до порту м. Севастополь на ньому вимикали Автоматичну ідентифікаційну систему AIS, що є грубим порушенням вимог безпеки мореплавства», — йдеться в публікації.

Зазначається, що вдруге судно зайшло до порту Севастополя з вимкненою системою «AIS» в кінці травня 2024 року, а згодом вийшло з порту, вказавши пункт призначення — м. Стамбул. Проте після увімкнення системи AIS, 2 липня судно зайшло в один з портів Республіки Молдова. 

«Під час проходу через акваторію порту Рені, судно USKO MFU було затримано та на підставі ухвали суду на нього накладено арешт», — повідомили в Офісі генпрокурора.

На судні вилучили документацію, систему AIS, комп'ютер, документацію, видану окупаційною адміністрацією Севастопольського морського торговельного порту. Капітану судна USKO MFU, громадянину Азербайджану, повідомлено про підозру у порушенні порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї. Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу та передачі заарештованого судна в управління АРМА.

Капітану судна USKO MFU повідомили про підозру