Порт Констанца значно знизив обсяги експорту зерна після рекордної перевалки у 2023 році

Після рекордного експорту в 2023 році, порт Констанца значно знизив обсяги перевалки зерна, що особливо було помітно в першій половині 2024 року. Через румунський порт було експортовано 11,76 млн тонн агропродукції з Румунії, України, Сербії та інших країн Дунайського регіону.

Про це повідомив аналітик ринку логістики УкрАгроКонсалт Максим Харченко.

«Традиційно експорт зернових, олійних та продуктів переробки активніше йде саме у другій половині року. Тому, звичайно, повторити рекорд 2023 року буде неможливо, але показник обсягів експорту зерна має повернутись на рівень 2021-2022 року», — йдеться у повідомленні.

За попередніми даними, в минулому сезоні через порт було експортовано 28,7 млн тонн агропродукції. Рекордний обсяг експорту був у жовтні, 3,9 млн тонн.

«Починаючи з лютого 2024 року ми відмічаємо спад експорту через зменшення запасів зерна в самій Румунії, та менші потоки зернових українського походження. Відкриття портів Великої Одеси значно вплинуло на кількість зерна, яке поставляється з України для подальшого експорту через термінали порту Констанца», — говорить аналітик.

Експорт топ-5 товарів через порт Констанца становить 89,6% від загального експорту. Основними товарами стали:

  • Пшениця — 12,1 млн тонн
  • Кукурудза — 6,9 млн тонн
  • Ячмінь — 2,7 млн тонн
  • Ріпак — 2,6 млн тонн
  • Соняшникова олія — 1,3 млн тонн