В Україні залишається потреба в ємностях для збереження зерна та в розмінуванні полів — нардеп

В Україні цього року очікується збільшення засіяних площ, оскільки на Харківщині та Херсонщині розміновали значну кількість територій. Ідеться про приріст приблизно на 100 тис. гектарів. Розмінування досі залишається актуальним для вітчизняних аграріїв, як і питання зберігання майбутнього врожаю.

Про це розповів народний депутат, член Комітету з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.

«Рекордсменами за посівами є Центральна та Західна Україна. Однак і на Харківщині, у Запорозькій та Херсонській областях люди працюють, ризикуючи, засівають поля під саму лінію оборони, щоб було чим виплатити людям за паї, щоб селяни мали кошти та щоб країна була нагодована. Для зберігання майбутнього врожаю надаються рукави, мобільні сховища, але не вистачає складів зберігання, елеваторів. Російські ракети й далі б’ють по сільському господарству, знищуючи аграрні господарства»,— зазначив політик.

Він додав, що цьогоріч в аграріїв виникли певні проблеми й через погані погодні умови.

«Через заморозки тиждень тому найбільше постраждали аграрії Сумської, Харківської, Чернігівської областей. Люди були змушені пересівати, а це недешево, бо задіяна техніка, потрібне пальне й насіння, внесення добрив. Водночас думаю, щодо цього року нас проситимуть, щоб ми експортували до країн Європи більше твердих сортів пшениці та ріпаку. На цю продукцію значно зросте ціна, тому аграрії зможуть отримати прибутки»,— наголосив народний депутат.