Світові ціни на соняшникову та ріпакову олії продовжують зростати

Середнє значення Індексу цін на олії ФАО досягло найвищого за останні 13 місяців рівня і становило 130,9 пункту, що на 0,3 пункту (0,3 відсотка) вище порівняно з минулим місяцем. Зростання зумовлене підвищенням котирувань соняшникової та ріпакової олії на тлі зниження цін на пальмову та соєву олії.

Про це йдеться у звіті ФАО.

Зниження міжнародних цін на пальмову олію, зафіксоване в квітні, в цілому обумовлено сезонним збільшенням обсягів виробництва у провідних країнах-виробниках, а також малоактивним імпортним попитом, що зберігається. Світові ціни на соєву олію знизилися після нетривалого відновлення на тлі прогнозованої високої пропозиції у Південній Америці та сприятливих видів на врожай сої.

При цьому світові ціни на соняшникову та ріпакову олії продовжили зростати, що зумовлено, відповідно, активними імпортними закупівлями, що продовжуються, на глобальному рівні та побоюваннями у зв'язку з несприятливими погодними умовами для розвитку посівів озимого ріпаку в деяких частинах Європи.

Нагадаємо, експорт соняшникової олії з України у вересні-квітні 2023/24 МР склав понад 4,4 млн тонн, що на 17% перевищило показник за аналогічний період попереднього сезону.