У новому сезоні ціни на український ячмінь можуть впасти — аналітики

Україна активно торгує ячменем старого врожаю, зернова користується попитом у світі. Ціни на культуру найближчим часом можуть зрости іще. Але у новому сезоні очікується суттєве збільшення пропозиції ячменю з Франції, що може призвести до падіння цін.

Про повідомили аналітики ПУСК, пише пресслужба ВАР.

У квітні експортовано близько 200 тис. тонн українського ячменю. На травень уже законтрактовано 180 тис. тонн, з яких, як мінімум, одне судно буде відправлено до Китаю.

«Тож ціни на ячмінь не падають, а навіть можуть зростати. Ще одним фактором зростання буде цінова різниця між кукурудзою і ячменем: кукурудза знову дорожча на $8-10 на тонні, що робить ячмінь привабливішим для покупців. Умовні ціни можуть зрости на $2-3 на тонні найближчим часом та на СРТ можуть сягнути $157-158 вже за тиждень. Ціни переробників знаходяться в діапазоні 5400-5500 грн/т», — зазначають аналітики.

Але в новому сезоні у ЄС очікується зростання виробництва ячменю на 11 млн тонн. Зокрема це стосується Франції, де багато площ не були засіяні озимими культурами і зараз засіваються ячменем та кукурудзою.

«Тому Франція вже активно продає новий врожай, зокрема до Китаю, оскільки може бути надлишок ячменю. Тобто у другій половині червня можуть знижуватися ціни і на український ячмінь», — прогнозують у ПУСК.

Умовні ціни на новий врожай українського ячменю становлять $150-155/т СРТ порт, $165-175/т DAP/CIF Констанца.