Україна втратить понад €300 мільйонів через обмеження агроекспорту до ЄС — УКАБ

Втрати України через запровадження Євросоюзом нового захисного механізму проти нашої агропродукції, який діятиме із 6 червня, перевищать €300 мільйонів.

Такий прогноз в інтерв’ю Укрінформу зробила голова комітету з євроінтеграції асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Олександра Авраменко.

Вона зауважила, що, ухвалюючи минулого тижня попереднє рішення про продовження ще на рік призупинення дії імпортних мит і квот на український агроекспорт до ЄС, представники держав Євросоюзу запропонували посилити захисні заходи.

В ЄС передбачили можливість квотування для овса, кукурудзи, круп, та іншої агропродукції. Єврокомісію зобов’яжуть запроваджувати тарифні квоти, якщо імпорт цих товарів до ЄС перевищуватиме середні обсяги постачань у другій половині 2021-го та упродовж 2022 і 2023 років. Також Європа посилить контроль за імпортом української пшениці.

«Це рішення наразі не фіналізоване. Для того, щоб воно набрало чинності, ще мають відбутися голосування в Європейському парламенті та погодження Радою міністрів ЄС. Але, швидше за все, саме такою буде остаточна версія регламенту, жодне з її положень, вочевидь, уже не переглядатимуть»,— вважає Авраменко.

Отже, починаючи з 6 червня, Єврокомісія зможе за потреби повертати квоти на загороджувальні мита на згадані види української агропродукції. Через це за підрахунками УКАБ, Україна може втратити приблизно €315 мільйонів. За розрахунками ж Єврокомісії, йтиметься про €330 мільйонів. Остаточна сума залежатиме від цін на європейському ринку.

«Зауважу, що мова не про збитки аграрних компаній, а про недоотриману валютну виручку для економіки України. Через обмеження постачань на ринки ЄС українським товаровиробникам необхідно буде шукати інші ринки збуту, що значно здорожчує логістику. Також зменшиться маржинальність постачань»,— уточнила експертка.