Експорт соняшника з України лишається помірними — АПК-Інформ

У березні спостерігалося підвищення експортних відвантажень українського насіння соняшнику до 52,4 тис. тонн, що в 2 рази перевищило лютневий показник та стало другим за величиною місячним обсягом від початку поточного сезону. Зокрема, відбулося підвищення експорту до Болгарії в 3,7 рази та до Туреччини — на 30%.

Такі данні наводять аналітики ІА «АПК-Інформ».

В той же час, за 14 днів квітня вже було експортовано 36,3 тис. тонн соняшнику (близько 27 тис. тонн за цей же період у квітні 2023 р.), з яких близько 25 тис. тонн було відвантажено до Нідерландів.

Експорт олійної хоч і залишається помірним, проте поступово зростає, сприяючи збільшенню конкуренції з боку експортно-орієнтованих компаній, особливо в південних областях.

В цілому обсяги експорту даної олійної в поточному сезоні залишаються значно нижчими у порівнянні з минулорічними. Всього з вересня по 14 квітня 2023/24 МР було експортовано 286,3 тис. тонн, що на 84% поступається показнику в аналогічний період минулого сезону.

«Згідно нашого прогнозу, до кінця поточного сезону з України може бути ще експортовано близько 250-300 тис. тонн соняшнику. Очікується, що, на тлі сезонного скорочення запасів даної олійної не тільки в Україні, а й в Європі, попит на український соняшник з боку ЄС буде зростати і надалі, проте більш привабливий ціновий рівень внутрішнього ринку, а також складнощі з отриманням ліцензій для відвантажень, наприклад, до Болгарії, поки що будуть стримувати дану тенденцію»,— прогнозує аналітик олійних ринків ІА «АПК-Інформ» Світлана Киричок.