15 квітня 2024, 15:20, Україна

Розвиток олійно-жирової галузі України — в збільшені переробки сої та ріпаку — Укроліяпром

Вперше за всі роки, в Україні перероблено 1 млн тонн насіння ріпаку (23,3% від урожаю 2023%), і це незважаючи на те, що насіння ріпаку вважається переважно експортно спрямованою сільськогосподарською сировиною.

Про це повідомляють в «Укроліяпром».

Значне скорочення експорту насіння соняшнику сприяє нарощуванню внутрішньої переробки даної сільськогосподарської сировини та нарощуванню виробництва та експорту продукції з високою доданою вартістю.

«Експорт олії ріпакової у липні-березні 2023/24 МР досяг рекордної позначки у 400 тис.тонн. Олія ріпакова впевнено виходить на ринки Китаю, країн ЄС, Малайзії, Сінгапуру та інших країн світу. Позитивна динаміка спостерігається і по ріпаковому шроту. Продовження зростання експорту олії соєвої та шроту, а відповідно їх виробництва та переробки, особливо у січні-березні 2024 року»,— говориться у повідомлені.

В Асоціації подальший розвиток олійно-жирової галузі України передбачають не тільки в нарощуванні переробки насіння соняшнику, скільки таких олійних культур, як соя та насіння ріпаку, які до цього часу розглядаються як експортно спрямовані.

Щодо можливого виробництва насіння олійних культур у 2024/25 МР, спостерігаються різні прогнози учасників олійного ринку. При цьому більшість очікує зростання виробництва соєвих бобів та можливе скорочення виробництва насіння ріпаку.

Виробництво насіння соняшнику та насіння олійних культур в цілому практично відповідатиме рівню 2023/24 МР.