Український ячмінь вирівнявся в ціні проти кукурудзи і став користуватися попитом на ринку — аналітики

Український ячмінь вирівнявся в ціні проти кукурудзи, він дешевше на $10/т, що робить його більш конкурентним та сприяє зростанню попиту.

Про це повідомили аналітики ПУСК, інформує пресслужба ВАР.

«Україна експортувала 339 тис. тонн ячменю у березні — це один із рекордних показників сезону. Можна очікувати, що по 200 тис. тонн відправимо на експорт ще в квітні, а також у травні. У фуражній групі зернових ціни сформувалися на користь ячменю: кукурудза дорожча за ячмінь на $10 на тонні. Таким чином український ячмінь став більш конкурентним та користується попитом з боку країн ЄС та Туреччини. Основна торгівля ячменем відбувається в одеських портах, де умовна ціна становить близько $145 за тонну. Прогнозуємо, що цінники на цьому тижні піднімуться ще на $1-2 на тонні»,— розповіли в аналітичному департаменті ПУСК.

На внутрішньому ринку ціни на ячмінь також зросли. Переробники ще тиждень тому могли купити ячмінь по 4700- 5000 грн/т, станом на 02 квітня реальні ціни зросли до 5200-5400грн/т на базисі СРТ.

В Україні активно сіють ячмінь, вже засіяно майже 292 тис. га, це, за оцінками експертів, нормальний темп. За прогнозами Мінагрополітики, посівні площі ячменю складуть близько 810 тис. га.

Індикативні ціни на новий врожай ячменю становлять $145-155 за тонну на базисі СРТ порт.