Представники п'яти країн закликають Єврокомісію заборонити імпорт зерна з росії в ЄС

Міністри сільського господарства Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Чехії звернулися до Європейської комісії із закликом заборонити імпорт зерна з росії та білорусі до ЄС. 

Про це йдеться на сайті міністерства сільського господарства Литви.

У зверненні також є прохання забезпечити співпрацю країн-членів ЄС, щоб це обмеження було ефективно реалізовано на всій території ЄС. Міністри наголосили на важливості впровадження заходів, спрямованих на недопущення можливого вкраденого з України зерна на ринок ЄС.

За словами міністра сільського господарства Кястучіса Навіцкоса, санкцій ЄС проти росії-агресора недостатньо, тому потрібні додаткові заходи для обмеження доступу російських товарів на ринок ЄС.

«Ми просимо ЄК проаналізувати можливість обмеження імпорту до ЄС харчових продуктів походженням з росії та білорусі. Спільним зверненням чотирьох країн ми прагнемо вирішити нагальну проблему, яка нас об’єднує. Поки росія веде жорстоку незаконну війну проти України, її зерно продовжує надходити на ринок ЄС. Наприклад, у 2023 році ЄС імпортував 1,53 млн т російського зерна на 437,5 млн євро», — каже Навіцкас.

Міністри сільського господарства Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Чехії наголошують, що росія використовує прибуток від експорту зерна до ЄС для фінансування війни з Україною. Ці кошти використовуються для виробництва зброї.

«Як країни-члени ЄС ми вважаємо за необхідне виконати наше моральне зобов’язання припинити будь-яку торговельну діяльність, яка може посилити спроможність росії та білорусі, яка її підтримує, продовжувати конфлікт в Україні, особливо тому, що частина російського імпорту може включати вкрадене зерно з окупованих територій України. Крім того, російський імпорт створює тиск на внутрішній ринок ЄС і безпосередньо конкурує з продукцією фермерів ЄС. Тому ми готові працювати з вами, щоб вирішити безпосередні виклики, викликані російською війною, і знайти довгострокові рішення, які забезпечують роль ЄС у сталий торгівлі та забезпеченні глобальної продовольчої безпеки», — йдеться у зверненні до ЄК.

Виступити з цього питання планується 26 березня.