На українську кукурудзу зростає попит імпортерів

Українська кукурудза дорожчає, оскільки зростає попит з боку закордонних імпортерів. Очікування, що попит і ціни на українську зернову впадуть з надходженням на світовий ринок нового врожаю кукурудзи з Аргентини, не виправдалися. Наразі аргентинський новий врожай продається за вищими цінами, ніж українська кукурудза. Можна прогнозувати зростання цін на кукурудзу з України у найближчі тижні.

Про це йшлося 12 березня під час аналітичного брифінгу кооперативу ПУСК, створеного у рамках ВАР.

«Китай активно контрактує українську кукурудзу. Інші імпортери — Туреччина, Єгипет, Італія, Іспанія — також почали багато купувати української кукурудзи. На глибокій воді, у морських портах умовні ціни зросли до $142-145/т. Ціни зростають вже півтора тижня. Пропозиція просідає, а попит стабільний. Можна прогнозувати, що на тлі попиту показники будуть додавати $2-3/т в тиждень і сягнуть рівня щонайменше $150/т на базисі СРТ вже до кінця березня»,— прогнозують у ПУСК.

У квітні головним фактором цінових змін на кукурудзу стане інформація по врожаю зернової у Бразилії.

«У квітні буде більш достовірна інформація по врожаю в Бразилії: посівні площі, зволоження ґрунту,  стан посівів.  Це буде впливати  на світовий ринок. Якщо в Бразилії продовжиться посуха, яка триває зараз, і скоротиться врожай, тоді ціна на ринку буде зростати. Але поки це один із сценаріїв. У випадку вчасних опадів у Бразилії кон’юнктура на світовому ринку кукурудзи буде іншою»,— кажуть аналітики.

На базисі DAP українська кукурудза торгується з поставкою у березні-квітні до Італії, Австрії та Німеччини у діапазоні $192-197/т.