На Чернігівщині збільшили експорт олії

На Чернігівщині за останні два роки більше продають за кордон жири, олію, зернові. Менше — папір, взуття, деревину та вироби з неї. Зокрема у 2023 році обсяг експорту олії та жирів збільшився утричі від довоєнного показника. Але 50% від загального обсягу експорту займають зернові культури. 

Про це повідомив радник начальника Чернігівської ОВА Андрій Подорван, пише Суспільне.

ТОВ «Оксамит Смаку», що в Ніжині, виробляє соняшникову олію, макуху соняшникову та паливний матеріал з лушпиння соняшника. Директор підприємства Олександр Стрілко каже, експорт олії в рамках загального виробництва на підприємстві складає близько 60%.

Після повномасштабного вторгнення експорт олії збільшився. Товар продають у Литву, Латвію, Польщу, Німеччину, Голландію.

«2022 рік ми відпрацювали досить ефективно, покупцям з Європи не вистачало продукції, в тому числі жирів, олії, тому вони й купували. За два роки ми збільшили експорт олії, бо ми переорієнтувалися на самостійний експорт. До лютого 2022 року, коли працювали повноцінні порти, вся Україна везла туди і зливала олію у велику посудину. Зараз ми прийняли рішення виходити на прямий експорт, тобто автомобільним транспортом довозити продукцію до кінцевого споживача»,- говорить директор «Оксамит Смаку».

Наразі, через блокування кордонів у Польщі, підприємство в лютому 2024 році не експортувало свою продукцію. Загалом щомісяця вдається експортувати від 300 до 400 тонн олії.